Delikatny kurczak z fasolką i szpinakiem

Smacznie i kolorowo. Połączenie soczystego kurczaka oraz fasolki flażoletki z dodatkiem szpinaku i ostrego sera 🙂

Ilość porcji: 4

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• garść szpinaku
• puszka fasolki flażoletki – 400 g
• 100 ml śmietanki 18%
• 50 g żółtego ostrego sera
• 2 łyżki oleju np. rzepakowego
• 4 ząbki czosnku
• po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kolendry, rozmarynu, słodkiej papryki
• 250 g dowolnego makaronu

Szpinak umyj, osusz, oderwij ogonki jeśli nie masz wersji baby. Jeśli używasz szpinaku mrożonego – wyjmij go wcześniej i poczekaj aż się rozmrozi w pomieszczeniu. Odlej nadmiar wody.

Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój błonki i ewentualne chrząstki. Pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę. W moździerzu zetrzyj przyprawy (w razie potrzeby). Obtocz w nich kawałki kurczaka.

Wstaw wodę na makaron i gotuj go według instrukcji na opakowaniu. Ja zawsze dodaję do wody łyżkę oleju oraz szczyptę soli.

Nagrzej patelnię z grubym dnem. Wlej olej. Umieść kurczaka. Smaż go po dwie minuty z obu stron.

Fasolkę opłucz z zalewy i dodaj do kurczaka. Dodaj szpinak. Przykryj patelnię i duś wszystko kilka minut. Na koniec ostrożnie dodaj śmietankę oraz ser w małych kawałkach.

Podawaj na ugotowanym makaronie.

1l

Smacznego 🙂

7 myśli na temat “Delikatny kurczak z fasolką i szpinakiem”

  1. jak długo gotuję fasolę, to gdzieś mi umknęło słowo „flażoletka” – piękne 😀 Chyba zgotuję sobie niedługo taką flażoletkę, może bez kurczaka, ale z resztą przepisu 🙂

  2. Też pierwsze słyszę o frażoletce 🙂 nie wiem czy tu w Irlandii można ją gdzieś w ogóle kupić, ale rozejrzę się z ciekawości.

  3. Wygląda bardzo smakowicie i wydaje się prosty a co to są fasolki flażoletki? taka zwykła biała fasola? a kurczak z fasolą fajnie smakuje?

    1. Flażoletka to mała blado-zielona fasolka, która ma delikatny smak i świetnie nadaje się do dań z mięsem. Jeśli lubisz dania ostrzejsze to polecam Ci dodać trochę Chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *