Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach

Pałki kurczaka na bardzo dobrze smakują w towarzystwie boczniaków i orzechów nerkowca…

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:
boczniaki w nerkowcach
• 300 g boczniaków
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 1 łyżka kremu z orzechów nerkowca
• szczypta chilli

pałki kurczaka
• 5 pałek z kurczaka
• 2 łyżki oleju kokosowego
• przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, szczypta pieprzu i kardamonu

dodatki
• sałata karbowana
• kolorowe papryki
• ryż jaśminowy

Pałki umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy (cukier, sól, kardamon, pieprz) wymieszaj na talerzu i obtocz w nich pałki. Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj olej kokosowy. Pałki smaż po 3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przykryj patelnię i na mniejszej mocy palnika podsmażaj je jeszcze 20 minut.

Boczniaki opłucz i osusz z nadmiaru wody, najlepiej delikatnie ręcznikiem papierowym. Odetnij grubsze trzony i pokrój je w plasterki, w poprzek blaszek.

Nagrzej drugą, mniejszą patelnię. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażaj boczniaki około 5 minut do zarumienienia. Dodaj krem z nerkowców oraz chilli i mieszaj drewnianą łyżką, tylko chwilę.

Na talerze wyłóż liście sałaty. Pałki kurczaka układaj obok boczniaków. Dodatkowo ułóż jeszcze kawałki kolorowej papryki. Dopełnieniem posiłku będzie również ryż jaśminowy.

2l

Smacznego 🙂

12 myśli na temat “Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach”

    1. Ja użyłam takiego gotowego 100% ze słoiczka, ale możesz też zrobić własny. Nerkowce zostaw na noc w misce z wodą. Rano odsącz i zblenduj na gładką masę – gotowe 😉

  1. Bardzo fajny i inspirujący przepis. Zawsze i się wydawało, że pałki z kurczaka mają większy potencjał i że sama idę na łatwiznę przygotowując je. A teraz podam je na stół w nowej wersji:)

  2. Bardzo interesująca, i jak się domyślam, smaczna propozycja. Chętnie skorzystam z przepisu;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *