Piersi kurczaka pieczone z warzywami

Piersi kurczaka w szybkiej wersji – do pieca i gotowe 😉
Mało składników, mało pracy.

Czas przygotowywania: do 25 minut
Pieczenie: do 40 minut w 180 stopniach
Ilość porcji:
 8

Składniki:
• 2 średnie, całe piersi z kurczaka
• 1 duża marchew
• 4 średnie pieczarki
• mała główka czosnku
• 2 łyżki oleju np. ryżowego
• przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich

Będziesz potrzebować również większe naczynie żaroodporne.

Marchew opłucz i obierz. Ponieważ marchew potrzebuje więcej czasu na upieczenie niż kurczak, masz do wyboru: albo kroisz ją w bardzo cieniutkie plasterki, albo najpierw gotujesz w całości w garnku przez 10 minut, a potem kroisz w grubsze plasterki.

Obierz i podziel na mniejsze kawałki również pieczarki i czosnek.
Piersi kurczaka opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym o oczyść z włókien i ewentualnych chrząstek. Podziel na kilka mniejszych, podobnych kawałków – u mnie wyszło ich 16. Obtocz w przyprawach.

W naczyniu poukładaj kawałki kurczaka oraz dodaj warzywa. Całość polej olejem lub wysmaruj pędzelkiem.
Naczynie przykryj szczelnie np. folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz nie dłużej niż 40 minut. Na ostatnie 10 minut przed wyłączeniem możesz odkryć folię i przypiec danie grzałką od góry.

W trakcie pieczenia możesz ugotować np. makaron lub kaszę gryczaną jako dodatek do obiadu 🙂 Idealnie sprawdzą się również ogórki kiszone.

Smacznego!

4 myśli na temat “Piersi kurczaka pieczone z warzywami”

  1. Dzięki za przepis! Na pewno przekaże siostrze, bo zawsze jak do niej przyjeżdżam to serwuje mi kurczaka w różnych formach 😉
    Będzie zachwycona. Miłego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *